1958 Yılında Ankara’da kurulan , kısa adı TUFAK olan TURİZM FOLKLOR ARAŞTIRMA KURUMU DERNEĞİ, ülkemizin en eski halkoyunları derneği olarak Türk halk oyunları ve kültürünü tanıtım ve genç kuşaklara aktarma faaliyetlerini, yurtiçi ve dışında çok farklı aktiviteler ile, kesintisiz 66 yıldır ve tamamen amatörce başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

Kurulduğu günden bugüne kadar sayısız yurtiçi ve yurtdışı faaliyetinde ülke kültürümüzü başarıyla temsil eden TUFAK DERNEĞİ , tarihi boyunca görevlendirildiği üç uluslararası halkoyunları yarışmasında , 1969 yılı  Tunus Kartaca ‘da, 1981 Fransa Dijon’da ve 1985 Çekoslavakya Zwolen’de üç Dünya Birincliği Ödülü alarak ülkemizi onur ve başarı ile temsil etmiştir.

66 Yıldır Türk halkoyunlarını ve kültürünü amatörce ve aslına uygun  bir şekilde gençlerimize öğretmeye devam eden TUFAK DERNEĞİ , bu yolla hem binlerce gencimizin bu değerli kültürel faaliyetler ile ülkemizi yurtiçinde ve dışında gururla temsil etmesine, hem de bu öğrencilerin daha sonraki yıllarda  gittikleri yörelerde birer kültür elçisi olarak görev yapmalarına vesile olmuştur.

  2005 Yılında ilk  AB Gençlik Projesini Kapadokya’da 4 ülkeden gelen gençlerle gerçekleştiren TUFAK DERNEĞİ, aradan geçen 12 yılda gerek yurt içinde, gerekse yurtdışında gerçekleştirdiği  onlarca Kültürel Projelerde, yüzlerce yerli ve yabancı gençler ile kültürümüzü çok farklı alanlarda  (Halkoyunları ve müziği, Geleneksel Türk Mutfağı, Geleneksel Çocuk Oyunları, Geleneksel Halk Çalgıları vs)  tanıtmaya devam etmektedir.

TUFAK DERNEĞİ, AB Bakanlığı tarafından da resmen yetkilendirilmiş AB Gönüllü Hizmeti Projeleri Gönderen, Ev Sahibi ve Koordinatör kuruluş olarak görev yapmaktadır.

Derneğimizin Kurucuları :

Fuat POLAT, Suavi SAVCI, Ahmet BARAN, Yaşar BATUR, Aydın POLAT, Oktay GÜNKUT

 

Yörelerimiz

Edirne Yöresi Dinar Yöresi Bolu Yöresi Silifke Yöresi Karadeniz Yöresi Adıyaman Yöresi Gaziantep Yöresi Kars Yöresi Bingöl Yöresi Bitlis Yöresi
 

"Ulusal Oyunlarımızı Öğrenmek Bir Şeref,Öğretmek İse Kutsallık Kazandırmaktır." Mustafa Kemal Atatürk

Halk oyunları bir bakış, duruş, gülüş, ağır ama anlamlı bir kımıldanma, mutlulukla hareketli bir sıçrama; coşkuyla sesleniş, derin bir hüzünle susuştur.Anadolu insanı oyun oynamaya başlayınca kendinden geçer, bedenini duygularının seline bırakır ve iç huzura yönelir. Anadolu insanı, davulun sesini, yüreğinin çarpıntısında duyar, zurnanın nağmesini gönlünün sesiyle birleştirir, coşar, eğlenir, eğlendirir.Harman yerinde berekete şükür duasıdır.Halk oyunları, köy meclislerinde zaman seline yoldaştır.Düğünlerde gelinin ağıtı, güveyinin heyecanıdır. Bir başkadır halk oyunlarımız..